Κόκκινα μάτια: Παράγοντες που προκαλούν την αλλαγή στο χρώμα τους

21 Σεπτεμβρίου, 2012

Ειδήσεις Υγεία:

Συχνά τα μάτια αποκτούν κόκκινο χρώμα και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι πρόκειται απλώς για μια φυσιολογική αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα ή μπορεί να κρύβουν κάτι σοβαρότερο.

Ας δούμε λοιπόν ποιες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν το κόκκινο χρώμα στα μάτια.

1)    Κόπωση

Το κόκκινο χρώμα που αποκτούν τα μάτια μπορεί να προκαλείται από κόπωση, η οποία δημιουργεί διαστολή στα αγγεία του ματιού με αποτέλεσμα την αλλαγή τους χρώματός τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί από παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς τα μάτια εστιάζουν για πολλή ώρα στην οθόνη χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα.

2)    Σκόνη

Μία από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν το κοκκίνισμα των ματιών, είναι ο ερεθισμός τους εξαιτίας της σκόνης.

Σημειώνεται πως, εκτός από τη σκόνη οποιοδήποτε ξένο σώμα μπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριμένη αντίδραση, όπως για παράδειγμα η χρήση φακών επαφής που είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες ερεθισμού των ματιών.

3)    Ξηρά μάτια

Η ξηροφθαλμία, εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μέσης ηλικίας λόγω ορμονικών παραγόντων, προκαλώντας τη μείωση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας δακρύων.

Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση τεχνητών δακρύων.

Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε τα κολλύρια που προκαλούν σύσπαση των αγγείων, γιατί από τη μία βοηθούν, όταν όμως χρησιμοποιούνται για μεγάλα διαστήματα προκαλούν εξάρτηση του ματιού.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και πιο σοβαρά αίτια τα οποία είναι:

1)    Η επιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή στην επιφάνεια του ματιού που άλλοτε είναι μικροβιακή και συνοδεύεται από πυώδεις εκκρίσεις και άλλοτε ιογενείς που συνοδεύεται από δάκρυα και βλεννώδεις εκκρίσεις, προκαλώντας έντονο κοκκίνισμα στα μάτια.

2)    Αλλεργικές αντιδράσεις

Προέρχονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή από συστατικά κάποιων κολλυρίων που χορηγούνται για παθήσεις, όπως για παράδειγμα το γλαύκωμα.

3)    Η κερατίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή στον κερατοειδή , όπως και η ιρίτιδα, οι οποίες συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως, πόνο στα μάτια, θόλωση της όρασης, φωτοφοβία, βλεννώδεις εκκρίσεις και κοκκίνισμα.

Για όποια από τις παραπάνω περιπτώσεις καλό είναι να συμβουλευτείτε ένα οφθαλμίατρο και μην καταφύγετε σε κολλύρια που σας σύστησαν γνωστοί και φίλοι που είχαν τα ίδια συμπτώματα, γιατί οργανισμός με οργανισμό διαφέρει σημαντικά.

i-live news


Εμφανίσεις: Loading....
**   1voteΣχετικά άρθραΣχετικά άρθρα

Σχόλια
Το σχόλιό σαςΔιαβάστε επίσης: